FITOKOSMETYKI INSPIROWANE NATURĄ


Współcześnie skóra bywa przeciążona stresogennymi czynnikami zewnętrznymi. Dlatego zastosowaliśmy niskodrażniące, łatwo przyswajalne składniki aktywne, aby zniwelować ryzyko podrażnień i dać skórze ukojenie.

białe kwiaty

Rosa centifolia L, Jasminum officinale L, Bellis perennis L.

Ekstrakt z białych kwiatów to kompozycja ekstraktów z róży stulistnej , jaśminu  i stokrotki. Kompleks delikatnych, białych płatków kwiatów nadaje skórze wrażenie gładkości, miękkości oraz jedwabistości, poprawia nawilżenie i eliminuje szorstkość naskórka. Kompozycja ekstraktów zatrzymuje wodę w naskórku, polepszając poziom nawilżenia, oraz poprawia właściwości barierowe skóry. Substancje emoliencyjne zmiękczają skórę, dając również efekt okluzji i poprawiając elastyczność skóry.

Gruszka

Pyrus communis L.

Gruszka  –  rodzina różowate (Rosaceae). Dzięki zawartości kwasów owocowych AHA ekstrakt z gruszki doskonale ma działanie wygładzające, nawilża skórę i włosy, tworzy powłokę ochronną na skórze zapobiegając utracie wody transepidermalnej, a wysoka zawartość witaminy C sprawia, że gruszka ma również działanie ochronne przeciwko promieniowaniu UVA. Zawarte w gruszkach minerały (potas, magnez, fosfor i wapń) w połączeniu z witaminami i węglowodanami odżywiają skórę gwarantując prawidłowe jej funkcjonowanie i dodają jej blasku.

Len

Linum usitatissimum L.

Len  jest rośliną dwuliścienną, należącą do rodziny lnowatych (Linaceae). Nasiona lnu wraz z innymi pochodnymi roślinnymi ze względu na właściwości przeciwzapalne to skuteczny środek przeciwtrądzikowy, z powodzeniem wykorzystywany również do leczenia egzemy, dermatoz i łuszczycy. Obfitość śluzu w nasionach lnu sprawia, że są stosowane w łagodzących preparatach nawilżających (ukierunkowanych na twarz i ciało) oraz nawilżających preparatach do pielęgnacji włosów. Zawarty w lnie kwas linolenowy posiada udowodnione właściwości kosmetyczne ze względu na funkcje bariery ochronnej oraz korzystne właściwości na włosy.

Jeżówka

Echinacea angustifolia rodzina Asteraceae (Compositae).

Z uwagi na działanie immunostymulujące, ekstrakt z jeżówki ma działanie przeciwtrądzikowe, stymuluje usuwanie martwych komórek i mikroorganizmów oraz pobudza regenerację tkanek. Szczególnie ukierunkowany jest w pielęgnacji wrażliwej i podrażnionej skóry. Działanie immunostymulujące ekstraktu z jeżówki odgrywa ważną rolę w ochronie skóry przez szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi. Ekstrakt z jeżówki przyśpiesza gojenie się ran i podrażnień, z tego względu
wykorzystywany jest do leczenia takich dolegliwości skóry jak zapalenie, egzema sucha, łuszczyca, liszaj, a także poparzeń, opryszczki wargowej, wrzodów, zapalenia pochwy, stanów zapalnych po zabiegach chemioterapii.

Pomarańcza bergamota

Citrus bergamium

Pomarańcza bergamota (bergamota, bergamotka) rośnie głównie w Ameryce Południowej, w basenie Morza Śródziemnego oraz w Indiach. Jest to niskie drzewo o mocno rozłożystych gałęziach, podłużnych liściach oraz niewielkich, białych, pachnących kwiatach. Owocem tego krzewu jest pomarańcza bergamotka. Jest koloru zielono-żółtego, ma cierpki smak i osiąga około 8 cm długości. Bergamotka ma działanie chłodzące, tonizujące i kojące, łagodzi podrażnienia skórne, wspomaga leczenie łuszczycy, opryszczki, posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

Piwonia

Paeonia albiflora P. (P. lactiflora P., P. edulis S.)

Piwonia należy do rodziny Paeoniaceae, a jej popularna nazwa to piwonia, piwonia chińska lub piwonia hybrydowa. Piwonia ma wiele cennych właściwości kosmetycznych: działa przeciwzapalnie ze szczególnym ukierunkowaniem na wrażliwą skórę (z tendencję do alergii), przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo – hamując wolne rodniki i utlenianie lipidów, wzmacnia naczynia krwionośne pobudzając krążenie krwi i zapobiegając obrzękom. Ekstrakt z piwonii wspiera utrzymanie naturalnego płaszcza hydro-lipidowego naskórka.

Słodkie migdały

Prunus amygdalus = Prunus dulcis

Słodkie migdały  – znane powszechnie jako drzewo migdałowe, to zrzucające liście drzewo z rodziny różowatych (Rosaceae), osiągające do 10 metrów wysokości. Działanie mleczka ze słodkich migdałów na skórę wynika z zawartości węglowodanów i protein, które nawilżają, ujędrniają i wygładzają. Ekstrakt ze słodkich migdałów działa kondycjonująco i ochronnie również na włosy, dzięki czemu jest cennym składnikiem kosmetyków dla osób z wrażliwą skórą oraz dermokosmetyków pielęgnacyjnych i myjących, przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

Czarna porzeczka

Ribes nigrum L.

Czarna porzeczka – gatunek rośliny należący do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Owoce czarnej porzeczki zawierają bogactwo składników, są to: witamina C, witamina A, kwas foliowy, biotyna, flawonoidy oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Owoce te często są wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Wyciąg z czarnej porzeczki łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację naskórka oraz wzmacnia odporność na niekorzystne warunki zewnętrzne. Ekstrakt z czarnej porzeczki wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki temu neutralizuje działanie wolnych rodników oraz zatrzymuje proces starzenia się skóry. Kosmetyki zawierające wyciąg z czarnej porzeczki wpierają działanie oczyszczające, tonizujące, wygładzające oraz ujędrniające.

Arnika

Arnica montana L.

Arnika  znana jako arnika, jest członkiem rodziny astrowatych (Asteraceae) Wyciąg z arniki to kompozycja bezcennych w kosmetyce składników takich jak flawonoidy, fenolokwasy, alkohole trójterpenowe, olejek eteryczny, goryczki, garbniki i karotenoidy. Arnika wnika do włosowatych naczyń krwionośnych, powodując ich obkurczenie i wzmocnienie ścianek, dzięki czemu z wielkim powodzenie jest stosowana w pielęgnacji cery naczynkowej. Ekstrakt z arniki zmniejsza zaczerwienienia, wspiera działanie kojące i łagodzące, ma również działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne.

Nagietek lekarski

Calendula officinalis L.

Nagietek lekarski – gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny astrowatych (Asteraceae Dumort). Ekstrakt z nagietka jest bogactwem roślinnych substancji aktywnych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, alkohole trójterpenowe, śluz, związki żywicowe, gorycz, kwas jabłkowy. Dzięki wysokiej koncentracji składników ekstrakt wykazuje działanie przeciwzapalne, jest stosowany jest w oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach, na miejsca po ukąszeniach owadów. Nagietek lekarski przyspiesza proces bliznowacenia i gojenia ran, ma właściwości przeciwgrzybicze i antybiotyczne (zwłaszcza na bakterie ropotwórcze), działa oczyszczająco i ściągająco dzięki czemu idealnie pielęgnuje skórę trądzikową, szorstką, popękaną i zniszczoną.

białe kwiaty

Rosa centifolia L, Jasminum officinale L, Bellis perennis L.

Ekstrakt z białych kwiatów to kompozycja ekstraktów z róży stulistnej , jaśminu  i stokrotki. Kompleks delikatnych, białych płatków kwiatów nadaje skórze wrażenie gładkości, miękkości oraz jedwabistości, poprawia nawilżenie i eliminuje szorstkość naskórka. Kompozycja ekstraktów zatrzymuje wodę w naskórku, polepszając poziom nawilżenia, oraz poprawia właściwości barierowe skóry. Substancje emoliencyjne zmiękczają skórę, dając również efekt okluzji i poprawiając elastyczność skóry.

Gruszka

Pyrus communis L.

Gruszka  –  rodzina różowate (Rosaceae). Dzięki zawartości kwasów owocowych AHA ekstrakt z gruszki doskonale ma działanie wygładzające, nawilża skórę i włosy, tworzy powłokę ochronną na skórze zapobiegając utracie wody transepidermalnej, a wysoka zawartość witaminy C sprawia, że gruszka ma również działanie ochronne przeciwko promieniowaniu UVA. Zawarte w gruszkach minerały (potas, magnez, fosfor i wapń) w połączeniu z witaminami i węglowodanami odżywiają skórę gwarantując prawidłowe jej funkcjonowanie i dodają jej blasku.

Len

Linum usitatissimum L.

Len  jest rośliną dwuliścienną, należącą do rodziny lnowatych (Linaceae). Nasiona lnu wraz z innymi pochodnymi roślinnymi ze względu na właściwości przeciwzapalne to skuteczny środek przeciwtrądzikowy, z powodzeniem wykorzystywany również do leczenia egzemy, dermatoz i łuszczycy. Obfitość śluzu w nasionach lnu sprawia, że są stosowane w łagodzących preparatach nawilżających (ukierunkowanych na twarz i ciało) oraz nawilżających preparatach do pielęgnacji włosów. Zawarty w lnie kwas linolenowy posiada udowodnione właściwości kosmetyczne ze względu na funkcje bariery ochronnej oraz korzystne właściwości na włosy.

Jeżówka

Echinacea angustifolia rodzina Asteraceae (Compositae).

Z uwagi na działanie immunostymulujące, ekstrakt z jeżówki ma działanie przeciwtrądzikowe, stymuluje usuwanie martwych komórek i mikroorganizmów oraz pobudza regenerację tkanek. Szczególnie ukierunkowany jest w pielęgnacji wrażliwej i podrażnionej skóry. Działanie immunostymulujące ekstraktu z jeżówki odgrywa ważną rolę w ochronie skóry przez szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi. Ekstrakt z jeżówki przyśpiesza gojenie się ran i podrażnień, z tego względu
wykorzystywany jest do leczenia takich dolegliwości skóry jak zapalenie, egzema sucha, łuszczyca, liszaj, a także poparzeń, opryszczki wargowej, wrzodów, zapalenia pochwy, stanów zapalnych po zabiegach chemioterapii.

Pomarańcza bergamota

Citrus bergamium

Pomarańcza bergamota (bergamota, bergamotka) rośnie głównie w Ameryce Południowej, w basenie Morza Śródziemnego oraz w Indiach. Jest to niskie drzewo o mocno rozłożystych gałęziach, podłużnych liściach oraz niewielkich, białych, pachnących kwiatach. Owocem tego krzewu jest pomarańcza bergamotka. Jest koloru zielono-żółtego, ma cierpki smak i osiąga około 8 cm długości. Bergamotka ma działanie chłodzące, tonizujące i kojące, łagodzi podrażnienia skórne, wspomaga leczenie łuszczycy, opryszczki, posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

Piwonia

Paeonia albiflora P. (P. lactiflora P., P. edulis S.)

Piwonia należy do rodziny Paeoniaceae, a jej popularna nazwa to piwonia, piwonia chińska lub piwonia hybrydowa. Piwonia ma wiele cennych właściwości kosmetycznych: działa przeciwzapalnie ze szczególnym ukierunkowaniem na wrażliwą skórę (z tendencję do alergii), przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo – hamując wolne rodniki i utlenianie lipidów, wzmacnia naczynia krwionośne pobudzając krążenie krwi i zapobiegając obrzękom. Ekstrakt z piwonii wspiera utrzymanie naturalnego płaszcza hydro-lipidowego naskórka.

Słodkie migdały

Prunus amygdalus = Prunus dulcis

Słodkie migdały  – znane powszechnie jako drzewo migdałowe, to zrzucające liście drzewo z rodziny różowatych (Rosaceae), osiągające do 10 metrów wysokości. Działanie mleczka ze słodkich migdałów na skórę wynika z zawartości węglowodanów i protein, które nawilżają, ujędrniają i wygładzają. Ekstrakt ze słodkich migdałów działa kondycjonująco i ochronnie również na włosy, dzięki czemu jest cennym składnikiem kosmetyków dla osób z wrażliwą skórą oraz dermokosmetyków pielęgnacyjnych i myjących, przeznaczonych dla niemowląt i dzieci.

Czarna porzeczka

Ribes nigrum L.

Czarna porzeczka – gatunek rośliny należący do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Owoce czarnej porzeczki zawierają bogactwo składników, są to: witamina C, witamina A, kwas foliowy, biotyna, flawonoidy oraz minerały takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Owoce te często są wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Wyciąg z czarnej porzeczki łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację naskórka oraz wzmacnia odporność na niekorzystne warunki zewnętrzne. Ekstrakt z czarnej porzeczki wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki temu neutralizuje działanie wolnych rodników oraz zatrzymuje proces starzenia się skóry. Kosmetyki zawierające wyciąg z czarnej porzeczki wpierają działanie oczyszczające, tonizujące, wygładzające oraz ujędrniające.

Arnika

Arnica montana L.

Arnika  znana jako arnika, jest członkiem rodziny astrowatych (Asteraceae) Wyciąg z arniki to kompozycja bezcennych w kosmetyce składników takich jak flawonoidy, fenolokwasy, alkohole trójterpenowe, olejek eteryczny, goryczki, garbniki i karotenoidy. Arnika wnika do włosowatych naczyń krwionośnych, powodując ich obkurczenie i wzmocnienie ścianek, dzięki czemu z wielkim powodzenie jest stosowana w pielęgnacji cery naczynkowej. Ekstrakt z arniki zmniejsza zaczerwienienia, wspiera działanie kojące i łagodzące, ma również działanie przeciwobrzękowe i przeciwzapalne.

Nagietek lekarski

Calendula officinalis L.

Nagietek lekarski – gatunek rośliny jednorocznej należącej do rodziny astrowatych (Asteraceae Dumort). Ekstrakt z nagietka jest bogactwem roślinnych substancji aktywnych takich jak: flawonoidy, karotenoidy, alkohole trójterpenowe, śluz, związki żywicowe, gorycz, kwas jabłkowy. Dzięki wysokiej koncentracji składników ekstrakt wykazuje działanie przeciwzapalne, jest stosowany jest w oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach, na miejsca po ukąszeniach owadów. Nagietek lekarski przyspiesza proces bliznowacenia i gojenia ran, ma właściwości przeciwgrzybicze i antybiotyczne (zwłaszcza na bakterie ropotwórcze), działa oczyszczająco i ściągająco dzięki czemu idealnie pielęgnuje skórę trądzikową, szorstką, popękaną i zniszczoną.